بنام پروردگار یکتا .
سلام دوستان عزیز . تو این سری از مقالات میخواییم شمارو با زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت ,که از نظر من یک شاهکار در دنیای برنامه نویسی هست آشنا کنیم و نکات ریز و درشت اون رو در حد توان بیان کنیم .
مقدمه :
اول اینکه اصلا اسکریپت یعنی چی ؟ و چرا در دنیای برنامه نویسی بوجود اومده ؟ و چرا باید حتما هر برنامه نویس برنامه های کاربردی باید یک زبان اسکریپتی رو بلد باشه ؟
زبانهای برنامه نویسی رو در نظر بگیرید که توسط اونها شما برنامه های کاربردی یا سیستمی رو مینویسید . مثل زبان c++ و یا زبان دات نتی c# و زبان محبوب جاوا , تمام این زبانها دارای یک سری قوانین سخت و محکم برای برنامه نویسی هستن که از جمله اونها میشه به انواع متغییر ها , مقدار دهی اولیه اونها , کار باتوابع سیستمی (سیستم عامل), کار با حافظه و ساختمان داده هایی که باید طبق همون قوانین برنامه نوشته بشه . در واقع چون این زبانها برای ساخت برنامه های پایه ای بیشتر استفاده میشن بیشتر با مسائل حساس درگیر هستن و اکثرا وقتی قرار باشه با این زبانها مثلا یک برنامه تحت وب بسازید مسائل اضافی رو در نظر میگیرن که اصولا در اون مقطع ما نیاز نداریم . یعنی ما میخواییم این زبانها تا یه جایی بستر سازی بکنن بعد با یک زبان ساده تر روی اون بستر ما برنامه لایه بالاتر رو بسازیم . زبانهای اسکریپتی یا دست نوشته ای برای این ساخته شدن تا بشه روی برنامه و یا بستری که توسط زبانهای پایه ای ساخته شده بدون نیاز به درگیر شدن با مسائل غیر ضروری برنامه های خودمون رو بنویسیم .
مثال : موتور بازی سازی unity رو در نظر بگیرید که توسط زبان C++ نوشته شده و حالا شما فقط با داشتن دانش از زبان جاوا اسکریپت میتونید رویدادهای اون رو مدیریت کنید
یا نرم افزار flash رو در نظر بگیرید کل برنامه قبلا ساخته شده و فقط برای جان بخشیدن به انیمیشن برای شما امکان استفاده از اکشن اسکریپتها رو فراهم آورده .
و مشهور ترین مثال : مرورگر وب که توسط یک زبان سیستمی ساخته شده و شما برای مدیریت سمت کلاینت اجزای صفحات وب از زبان جاوا اسکریپت استفاده میکنید .
از این دست مثال بسیار زیاد هست و میتونید با یه سرچ در مورد زبانهای اسکریپتی (که واقعا عالمی دارند) اطلاعات زیادی کسب کنید .
باید بگم طبق این گفته ها و اون چیزی که واقعا داریم میبینیم دنیا ی توسعه نرم افزار بیشتر به این طرف داره حرکت میکنه (یعنی اول بستر سازی بعد توسع روی بستر ساخته شده) . پس میشه به این نتیجه رسید که هر برنامه نویسی که قصد داره یک برنامه کاربردی از هرنوعی رو بسازه باید با یک زبان برنامه نویسی اسکریپتی و طبیعت اسکریپت نویسی آشنا باشه .
ویژگیهای بارز یک زبان اسکریپتی :
1- حتما روی یک بستر ساخته شده از قبل کار میکنه .
2- یادگیری ساده
3- اشکالزدایی معمولا سخت
4- غیر حساس به انواع و عدم نیاز تعریف انواع از قبل
5- عدم دسترسی به توابع سیستمی
6- مدیریت کد کمی مشکل
7- استفاده از کد های آماده یک رسم در این زباهاست
8- تحلیل کدهای دیگران مشکل
9- بیشتر برای مدیریت رویدادهای اون بستر خاص نوشته میشه .
10- دست برنامه نویس کلا در اون حوزه بازتر هست .
11-این زبانها تفسیر میشن نه کامپایل
جاوا اسکریپت :
تعداد زیادی زبان اسکریپ داریم که روی بسترها و موتورهای مختلف کار میکنن ولی مشهورترین و مهم ترین و پرکاربردترین و محبوب ترین اونها زبان اسکریپتی برگرفته شده از زبان جاوا , یعنی زبان جاوا اسکریپت هست . هدف ما آشنایی با نسخه ای از جاوا اسکریپت هست که با المانهای وب و در بستر مرورگر ها کار میکنه .
نکته : ما تواین سری ازمقالات فرض میکنیم که شما با htmlو css آشنایی دارید .
کار جاوا اسکریپت تعامل , دست کاری و مدیریت رویدادهای مربوط به تمام المانهای صفحات html و مختصات مرورگرها ی وب هست برای همین ابتدا باید نگاهی به ساختار یک صفحه وب و اجزای مهم اون توجه کنید .

یعنی ابتدا ما یک شی کلی window داریم که اشیایی مانند document رو در خودش داره و داخل شی document ما تگها و یا همون المانهای html رو داریم این مدل رو پایین میبینیم

وظیفه جاوا اسکریپت اینه که به صورت سلسله مراتبی و بر اساس مشخصات اونها مثل id و name و ... به این سطوح دسترسی پیدا کنه و اونهارو در حد خودش مدیریت کنه .
برای پایان این جلسه یک کد از جاوا اسکریپت میارم که توسط اون مقدار داخل یک تگ <p> یک عبارتی رو مینویسه . (فعلا با چگونگی دسترسی به تگها کاری نداشته باشید)
<html>
<head>
<title>جاوا اسکریپت جلسه 1</title>
</head>
<body>
<p id="paragraph"></p>
<script>
document.getElementById("paragraph").innerHTML="I'm learning Javascript From AppInApps";
</script>
</body>
</html>
تا جلسه بعد در پناه حق .....